Nettiosoitteen eli Domainin hankkiminen, eli kuinka tilaan domainin.
Tämä artikkeli on sinulle jos mietit domainin ja webhotellin varaamista ja wordpress sivuston pystyttämistä. Opit siis miten varaat nettisivuosoitteen eli domainin ja webbihotellin minne sivusi laitetaan. Samalla käyn läpi millainen domain sinun kannattaa hankkia.
Useasti olen kokenut tilanteen jossa asiakkaani ovat innoissaan uudesta nimestä. Hän kertoo että viikkojen nimen keksimisvaiheen jälkeen nimi on nyt päätetty ja voimme rakentaa sen ympärille liiketoiminnan. Ei välttämättä! Vaikka keksimäsi nimi saa sinut innostumaan niin et välttämättä saa käyttää sitä yrityksesi tai domainin nimessä koska se on jo käytössä.
Mikä on ero webhotellilla ja hostingpalvelulla?
Mikä on domain?
- .com: commercial (suom. kaupalliset verkot)
- .net: network (suom. verkkoinfrastruktuuri)
- .edu: education (suom. opetus)
- .mil: military (suom. Yhdysvaltain asevoimat)
- .gov: government (suom. Yhdysvaltain hallinto)
- .org: organization (suom. sekalaiset organisaatiot, jotka eivät sovi muihin kategorioihin; pääasiassa voittoa tavoittelemattomat järjestöt)
- .aero: air-transport industry (suom. lentoliikenne)
- .biz: business (suom. liikemaailma)
- .coop: cooperatives (suom. osuustoiminta)
- .info: information source (suom. informaatio (rajoittamaton käyttö))
- .museum: museum (suom. museot)
- .name: personal name (suom. yksityishenkilöt)
- .pro: professionals (suom. ammattilaiset)
Tässä muutamia hyviä sääntöjä domain nimen keksimiseen.
Tarkista saatavuus!
Tämä ohje on tärkein. turha keksiä nimiä jos ne jo käytössä tai et voi ottaa sitä heti käyttöön. Selaa sivua hieman alemmaksi niin kerron tästä lisää.
käytä domain nimessä kohdemarkkinan kieltä. Esimerkiksi englanninkieliset sanat voi asiakas vahingossa helpommin ymmärtää / kirjoittaa väärin.
Ä ja Ö kirjamia. Nykyisin voit kyllä varata domainin ääkkösillä mutta nämä voivat silti haitata domainisi käytettävyyttä.
Domainin ja webhotellin tilaaminen
1. Tarkista saatavuus.
kun olet suorittanut ensimmäisen haun näet alla kootusti kaikki domain päätteet ja niiden saatavuudet. Voit tehdä niin monta hakua kun haluat.
2. Rekisteröi domain

Kun haluat kirjautua omalle asiakassivullesi niin mene Hostingpalvelu.fi. Oikeasta ylälaidasta löydät kohdan Asiakassivut.
jos olen rekisteröinyt domainin, miten voin ottaa uuden sähköpostiosoitteen käyttööni, ossa on tuo domain esim pekka.puupaa@mundoimain.com
Sivustoa ei ole nyt tarkoitus rakentaa
Tämä kannattaa kysyä suoraan Hostingfirmasta. Yleensä jos et tilaa webhotellia vaan pelkän domainin niin tarvitset vähintään domainparkin josta voit jallinnoida domainia esim ohjata liikenteen Gmailiin.