WordPress lisäosat
Tämä artikkeli on sinulle jos haluat oppia mitä lisäosia sinun tulisi asentaa aina WordPress sivustollesi lisäksi opetan sinut asentamaan nämä lisäosat itse. Jos olet asiantuntija käyn läpi mielestäni tärkeimmät lisäosat
Lisäosat (englanniksi plugin, koodarisuomeksi plugari) ovat wordpressin tärkein “ominaisuus”. Oikeastaan voisi väittää että ilman lisäosia wordpress ei olisi mitään.
Mikä on WordPress lisäosa.
Lisäosat ovat web sivustosi jatke. Jos hosting oli tonttisi ja teema talosi pohjapiirrus niin lisäosat voivat olla uusi parketti, lisähuone, taivaskanava antetti tai jatkettu keittiö. Lisäosat eivät “periaatteessa” ole pakollisia jotta saat sivusi pystyyn. Kuitenkin ilman lisäosia elämä on aika askeettista ja tuskin pystyt tuottamaan sitä lisäarvoa vierailijoillesi mitä toivot.
Lisäosat ovat lähtökohtaisesti valmiita elementtejä sivuillesi jotka tekevät yleensä tietyn ennalta määritetyn tehtävän ilman että sinun tarvitsee itse koodata tai palkata koodaajaa. Parhaimmillaan lisäosat ovat ilmaisia ja saat asennettua sen alle minuutissa. Lisäosien avulla voit siis säästää tuntien jopa päivien työn.
Lisäosia on saatavilla laidasta laitaan pienistä tarpeista suuriin. Voit löytää lisäosan jolla voit muuttaa blogipostauksen otsikon väriä helposti tai lisäosan jolla rakennat kokonaisen verkkokaupan. Lisä osia on siis olemassa, kuvagalleriasta, bloggaamiseen, sähköpostilistan keräämisestä hakukoneoptimointiin. Pelkästään WordPress.org:n hakemistossa on yli 42 000 avoimen lähdekoodin WordPress-lisäosaa. Tämän lisäksi löydät maksullisia lisäosia erilaisista wordpress kaupoista tai kehittäjien omilta sivuilta.
Pieni varoituksen sana ennen kuin lähdet asentelemaan mitä tahansa lisäosia WordPress-kotisivuillesi. Kaikki lisäosat eivät aina toimi keskenään, eivätkä varsinkaan jokaisen teeman kanssa. Ole siis aina varovainen asentaessasi uutta lisäosaa. Kun olet asentanut lisäosan niin testaa tekeekö se tehtävänsä.
Kuinka valita juuri oikea lisäosa?
Kuinka monta latausta ali Active installs:
Mitä lisäosa tekee
Premium Plugins eli maksulliset lisäosat
Tarkistuslista premium lisäosan hankintaan.
Yleisimmät lisäosien tyypit:
Tietoturva lisäosat.
tietoturva on laajakäsite ja mikään lisäosa ei pelasta sinua jos teet tyhmiä ratkaisuja muissa asioissa. Väittäisin että tärkein järjestys tietoturvallesi on:
- Vahva käyttäjätunnus ja salasana
- Oikeanlaisen webhotellin ja hostingpalvelun valinta
- Pidä WordPress, Teema ja lisäosat päivitettynä.
- Tietoturva lisäosat.
Wordfence suojaa sivustoasi monella tapaa, kuten palomuurilla, se skannaa sivustosi säännöllisesti haittaohjelmilta. Se blokkaa mm bottien kirjautumis yritykset. Lisäksi se ohjeistaa sinua tekemään parempia tietoturva valintoja ns pisteyttämällä nykyisen tietoturvasi tason.

Cleff on “kaksivaihe tunnistautumis lisäosa”. Tämä tarkoittaa sitä että sinä et enää kirjoita salasanaa vaan kirjaudut sisään älypuhelimellasi. Cleff luo kirjautumisen aikana viivakoodin jonka skannaat puhelimellasi. Cleffillä voit poistaa ns tavallisen kirjautumisen kokonaan eli kukaan ei pääse sivustollesi ellei heillä ole pääsyä puhelimeesi.

Hakukoneoptimointi lisäosat


Varmuuskopiointi
Yleisesti ottaen sinun Webhotellisi tekee myös varmuuskopion päivittäin. Varmista tämä kuitenkin hostingyhtiöltäsi. Kuitenkin sinun on järkevää tehdä varmuuskopiointi myös itse. Omat varmuuskopiot mahdollistavat helpot ja nopeat tiedostojen palautukset jos joku menee pieleen tai jos sinun tulee vaihtaa hosting yhtiötä. Joskus nimittäin Hostingyhtiösi joutuu syystä tai toisesta tietomurron kohteeksi tai heidän palvelimille tulee vikaa tuolloin et välttämättä saakkaan palautettua sivustoasi. Lisäksi et välttämättä pääse itse tekemään palautusta joten saatat joutua elämään hosting yhtiön aikataulun mukaan ja he saattava ottaa tästä työstä sinulta lisämaksua.
Hyvä varmuuskopiointi lisäosa on WP Time Capsule
Sivuston nopeutus
Yhteydenotto
Sähköposti Konversio plugin
Lähes kaikilla sähköpostimarkkinointi ohjelmilla on myös omat lisäosat.
Kiitos, hyvä kokoelma lisäosista. Vähän enemmän tietoa kuin vain pelkkä lista!
Kiitos Jukka kommentista. Pitää päivittää artikkelia kun omat suosikit päivittyy 🙂 Olisiko sinulla lisättäviä tuohon listaan?
Onko olemassa sellaista lisäosaa, jolla WP-sivuston selaileminen voitaisiin rajoittaa esim. 3-5 sivun katseluun? Sen jälkeen tulisi ikkuna, jossa pyydettäisiin käyttäjätunnusta ja salasanaa.
Tämä siis siksi, ettei sivustoa tarvitsisi sulkea kokonaan näkyvistä vaan henkilöt joilla on tunnukset pääsisivät näkemään enemmän. Kyseessä on siis yhdistys, ja näin saataisiin yhdistyksen jäsenille lisäpalvelua vs. tavallinen selailija.
Olen yrittänyt etsiä tällaista lisäosaa, toistaiseksi onnistumatta. Kun ei oikein tiedä millä nimellä sitä edes hakisi. Kiitos mahdollisista neuvoista, joilla kuuden vuoden mittainen ongelma ratkeaisi!
Hei on olemassa!
Esimerkiksi Woocommerce Membershib. Se oikeastaan toimii niin että voit ennalta määrittää mitkä sisällöt ovat piilossa. Nämä sisällöt voivat olla mitä tahansa normaaleita WordPress sisältöjä kuten sivuja tai blogi artikkeleita. Voit määrittää katselu oikeudet joko manuaalisesti tai esim tietyn maksun taakse.
Mitä kauppapaikka pluginia suosittelisit myöhemmin ajastetun laskun lähettämiseen? Tarve on laskuttaa palvelua alkuun 1/3 osa heti ja 2/3 sovitun ajan kuluttua. Maili + PDF-lasku riittää, mutta millä pluginilla tämän saisi automatisoitua joko Woocommercen tai muun pluginin avulla?
Mielenkiintoinen artikkeli! Moni näistä lisäosista onkin jo käytössä, mutta (liian) pitkään olen pohtinut, mikä olisi fiksuin tapa a) kerätä sähköpostilistaa ja b) markkinoida listaa blogissa niin, että voisi esimerkiksi jakaa ilmaisen oppaan tai muun hyödyllisen sisällön tilaajalle. Molempien a:n ja b:n aikaansaamiseen taitaa tarvita kaksi erillistä liitännäistä? Olen lisäksi pohtinut, että kuinka helposti listan voi siirtää, jos vaihtaakin liitännäisestä toiseen?
Kiitos näistä postauksistasi! Onko olemassa sellaista lisäosaa, joka vie julkaistun tekstin mobiilissa vasemmalle? Minulla on ongelma eli kun kirjoitan tekstiä, se näkyy hyvin ja kun julkaisen tekstin, se nälyy tietokoneella hyvin, mutta puhelimella katsottuna teksti on tasattu molempiin laitoihin eli sanojen väliin jää liian pitkiä hyppyjä ja tekstiä on hankala lukea. Osaatko sanoa miten tämän voisi korjata?
Tähän oikeastaan vaikuttaa käyttämäsi teema. Mitä Teemaa käytät ?