Graafinen suunnittelu
WordPress verkkosivut

SSL sertifikaatti ja Kuinka valitsen Webhotellin WordPress sivuilleni 2019

Jos mietit WordPress -sivuston pystyttämistä
tai Hostingin vaihtamista tämä artikkeli
on sinulle.

Olen kirjoittanut samasta aiheesta  jo yli vuosi sitten täällä. Kuitenkin parissa vuodessa on ehtinyt tapahtua paljon joten kirjoitan tiivistetysti päivityksen. 
 
Tässä artikkelissa opit, mitä ominaisuuksia webhotellisi tulisi sisältää vuonna 2018 ja mitä ottaa huomioon. Käyn myös läpi mitä webhotellin tulisi maksaa. Kerron myös, mitä kannattaa välttää, kun valitset webhotellia itsellesi, jotta et maksaisi turhasta.

 

 

Mikä on webhotelli?

Sinulla saattaa olla jo sellainen. Yksinkertaisuudessan se on paikka, minne sinun web-sivusi ovat tallennettu. Usein puhutaan myös hostingista, joka on se yritys / taho joka tarjoaa webhotelli-paketteja. Webhotelli saattaa myös olla paljon muutakin, kuin pelkka web-sivujesi tallennustila. Parhaimmillaan hyvä hostingpalvelu tarjoaa sellaisia webhotelleja, jotka sisältävät domainin (web sivusi osoitteen) sekä sähköpostilaatikoita.

Mikä ero on webhotellilla ja hostingpalvelulla?

Hosting = Palveluntarjoaja

Webhotelli = Hostingpalvelun tarjoama palvelupaketti, joka sisältää vähintään sen palvelintilan, jonne sivustosi sijoitetaan.

Domain = Web-sivustosi osoite. Maksaa noin 5-15 euroa /vuosi. Fi-päätteiset domainit myöntää viestintävirasto mutta nykyisin domainit tilataan välittäjän kautta suoraan.

 

Mitä webhotellista vähintään pitäisi löytyä

Palvelintilan ja sähköpostilaatikoiden lisäksi ostamallasi webhotellilla pitäisi olla vähintään kunnon hallintapaneeli, mieluiten Cpanel. Hallintapaneelin lisäksi palveluun tulisi kuulua SSL sertifikaatti. Perus SSL Sertifikaatista mielestäni ei pitäisi joutua maksamaan ylimääräistä.

SSL Sertifikaatti eli https-suojaus. 

SSL Sertifikaatin pitäisi mielestäni kuulua sinun webhotellin toiminnallisuuksiin ilman lisä kustannuksia. Suurin syy perus SSL tärkeyteen on Google. 2018 Chrome-internetselaimen päivityksen myötä, kaikki verkkosivuston kävijät tulevat saamaan varoituksen suojaamattomasta nettisivusta vaikka sivustolla ei kerätäkkään mitään tietoja. verkkosivut, joilla ei ole SSL-varmennetta, Google luokittelee tietoturvariskiksi. 
 
Eli toisin sanoen kun potentiaalinen asiakas menee sivuillesi jossa ei ole SSL sertifikaattia niin pahimmillaan selain ei avaa sivua vaan eteen tulee ilmoitus “Sivusto ei ole turvallinen,”

Yleisemmin kuitenkin osoitekentän eteen tulee punainen ilmoitus (Not Secure).
Jos sinulla on verkkokauppa niin Sertifikaatti on entistä tärkeämpi. Esimerkiksi jos haluat lisätä luottokorttimaksut yhdeksi maksutavaksi niin sinulla on pakko olla ssl suojattu sivusto.

Huom jotkut palvelun tarjoajat myyvät suojausta lisämaksusta esim 50-100 eur vuosi tai jopa 14/eur kk.

Mistä tiedän onko minulla jo SSL certifikaatti?
Tämä on oikeastaan todella helppo todeta. Mene sivustollesi ja katso osoite kentän vasemmalla puolella olevaa symbolia. Jos näet lukko symbolin ja sivusi osoite alkaa https:// niin sivusi on suojattu.

Jos taas osoite kentän edessä lukee “ Not Secure” silloin sivustollasi ei ole SSL certifikaattia tai sitä ei ole vielä aktivoitu. 

Voit helposti myös käydä tarkistamassa löytääkö sivusi certifikaatin. Kirjaudu sivustosi hallintaan   /wp-admin

Asenna lisäosa Really Simple SSL. Jos et ole ennen asentanut lisäosia niin voit lukea ohjeen täältä.

Kun lisäosa on asennettu näet ilmoituksen että onko sivulla sertifikaattia vai ei

Jos sivustolla ei ole sertifikaattia niin näet tämän kuvan.

Lisäosan asetukset löydät WordPressin hallinnasta Asetukset > SSL

Jos sinulla ei ole sertifikaattia näet seuraavan ilmoituksen:

Jos sinulla on sertifikaatti mutta se ei ole aktivoitu niin näet tämän kuvan.

Tai lisäosan hallinnasta

Jos Hosting yhtiö ei ole minulle tuttu otan yleensä yhteyttä heidän asiakaspalveluun ja kysyn vielä että voiko sertifikaatin aktivoida varmasti vaikka lisäosa tunnistaakin sertifikaatin. Suurimalla osalla yrityksistä on nopea chat asiakaspalvelu josta asia selvää parissa minuutissa. Joillakin Hostingyhtiöillä SSL pitää erikseen aktivoida myös webhotellin hallintapaneelin kautta. Jos aktivoit sertifikaatin suoraan WP:n päästä ilman hallinan aktivointia niin sivusto saattaa mennä rikki, tosin ongelma ratkeaa kunhan myös hallintapaneelin aktivoiti on myös tehty. 

Kun klikkaat “Activate SSL” niin sivusto todennäköisesti heittää sinut ulos WP-Hallinnasta. Kirjaudu vain uudestaan sivulle nyt SSL on aktivoitu.

Kun SSL on aktivoitu niin käy sivustosi läpi varmuuden vuoksi. Tarkista että latautuvatko sivuston kuvat oikein. Joskus kuva tiedostojen linkityksen saattavat mennä rikki mutta tämä on oman kokemuksen mukaan harvinaista.   

Toinen mitä kannattaa tehdä on uudelleen aktivoida Google Analytics jos olet asentanut sen ennen sertifikaatin aktivointia. Koska nykyisin sivuston osoitteen etuliite niin uudelleen kytkentä on tarpeellista.

Mitä muuta webhotellista pitäisi löytyä

Hallintapaneelista sinun pitäisi voida tehdä vähintään seuraavia toimintoja

– Web-ohjelmistojen asennus. Asentaa wordpressin palvelimelle muutamalla klikkauksella

– Sähköpostit. Luoda uusia sähköpostiosoitteita sekä aliaksia, ja mahdollistaa uudelleen sähköpostiliikenteen uudelleen ohjauksen haluamaasi sähköpostiin. Hallinnoida sähköpostiliikenteen MX-tietueita.

– Tiedostot. Päästä käsiksi web-sivusi kaikkiin tiedostoihin hallintapaneelin kautta sekä mahdollisuus luoda uusia FTP- tunnuksia

– Tietokannat. Pääsy MySQL tietokantoihin sekä MyPhP hallintaan.

– Domainit. Mahdollisuus hallita omistamiasi domaineita. Voit mm. uudelleenohjata liikennettä tietystä domainista esimerkiksi haluamallesi laskeutumissivulle.

Kaikki edellä mainitut omainaisuudet ovat yleensä käytössäsi Cpanelin kautta.

Edellämainittu listä ei ole tarpeellinen, jos hosting on täysin keskittynyt tarjoamaan palvelua WordPress sivustoille. Tälläisissä tapaukissa usein kaikki viisi edellä mainittua kohtaa sisältyy heidän kk-maksun piiriin, ja et tarvitse näihin pääsyä.

WordPress webhotellit ja hostingyhtiöt.

Viime vuosina markkinoille on myös syntynyt täysin uusia liiketoimintoja pelkästään WordPress sivustojen ympärille. Voit siis törmätä usein eri Hostingfirmoissa eri paketteihin joita myydään “WordPress webhotellina” haaste on se että WordPress webhotelli ei ole vielä mikään todellinen käsite / laadun tae vielä. Huonoimmillaan WordPress webhotelli on vain perus webhotelli josta löydät vain esiasennetun WordPressin. Parhaimmillaan webhotelli on optimoitu palvelin tasolla täysin WordPressille.  

Järkevintä on vertailla ominaisuuksia ns normaaliin webhotelliin nähden ja kysyä hosting yritykseltä miten paketit eroaa ja miksi. Se että että asiakaspalvelija sanoo että “se on tehty WordPressille” ei vielä sano hirveästi. Kysy miten tämä optimoitu on tehty ja mitä hyötyä siitä on?

Hyviä ominaisuuksia mitä WordPress hostingista pitäisi löytyä:

WP-välimuisti

Palvelintasolla toimiva WP-välimuisti joka on erikseen suunniteltu WordPressille. Nopeuttaa sinun sivustoasi.

Automaattiset päivitykset

WordPress ja sen lisäosat päivitetään automaattisesti. Päivityksen yhteydessä sivustosta otetaan varmuuskopio, johon voi tarvittaessa palata.

Uusin teknologia

Sivuston PhP versio ja MySQL tietokanta on optimoitu WordPressin mukaan. 

Ilmainen SSL

Kuten aiemmin mainitsin.

Hyvässä WordPress hostingissa palvelin on siis optimoitu WordPressille esimerkiksi sivuston nopeuteen vaikuttava välimuistin tyhjentäminen on tehty palvelin tasolla tai / ja tarvittavat lisäosat on asennettu valmiiksi. 

Mitä palveluita sitten suosittelen?

Olen käyttänyt useita eri hostingpalveluita asiakasprojekteissani ja omissa projekteissani.
Lopulta kaksi on noussut mielestäni parhimmiksi.

Suomen Hostingpalvelut

  • Selkeä hinnoittelu
  • Erinomainen asiakaspalvelu
  • Kilpailukykyiset hinnat
  • Cpanel
  • Kaikissa paketeissa ilmainen SSL sertifikaatti.

Hostingpalveluilta löytyy siis perus Webhotelleja jotka sopivat hyvin WordPressille mutta tämän lisäksi heiltä löytyy erikseen WordPressille suunnatut paketit. Parasta on se että voit aloittaa kevyesti ja kun tarpeesi kasvaa voit päivittää ylös päin 

Suomen Hostingpalveluiden sivuille tästä

WP-Cloud by Zoner

Mainitsin aiemmin palveluista, jotka on suunnattu täysin WordPressille, joillon et tarvitse kaikkea aiemmin mainittuja ominaisuuksia. Suomalaisen Zonerin tarjoama WP-Cloud on juuri tälläinen. He tarjoavat Premium -tasoista WordPress palvelua.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä että he:

  • Päivittävät sivuston lisäosan puolestasi
  • Huolehtivat tietoturvasta
  • Huolehtivat backupeista
  • Nopeuttavat sivustoasi
  • Sivustot skaalautuvat suurempiekin kävijämäärien mukaan
  • Lisäksi sinulla on mahdollisuus helposti laajentaa sivustoasi verkkokaupaksi. (He laittavat kaupan alulle)
  • Kaikissa paketeissa ilmainen SSL sertifikaatti.

Zonerin verkkosivuille tästä

Huomasin, että sivustoni hosting on huonossa jamassa ja haluaisin vaihtaa hostingia. Miten teen sen? Joudunko tekemän kaiken alusta loppuun uusiksi? Ei suinkaan! Jos tahdot vaihtaa hostingia tai tarvitset neuvoa, niin voin neuvoa sinua maksutta. Lähetä minulle viesti osoitteeseen lauri@latedesign.fi otsikolla “Hosting neuvoja”.

Jaa tämä artikkeli

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Viimeisimmät artikkelit

Olen 37-vuotias WordPress asiantuntija ja Graafinen suunnittelija.

Tämän blogin tarkoitus on jakaa vinkkejä ja ohjeita WordPressin käyttöön.

Intohimonani suunnitella myyviä verkkosivuja joita on helppo ylläpitää myös itse.

Uutiskirje

Liity listalle niin kerron aina kun uusi kirjoitus on julkaistu.

Uusimmat artikkelit

Wordpress
Lauri

Miksi WordPress on suosittu alusta vuonna 2024?

WordPress jatkaa vahvaa suosiotaan vuonna 2024, ja sen merkitys verkkosivustojen rakentamisessa ja ylläpidossa kasvaa entisestään. Tämä avoimen lähdekoodin alusta on vakiinnuttanut asemansa yhtenä maailman käytetyimmistä

— Lue artikkeli

Kiinnostaako
yhteistyö?

Ota yhteyttä puhelimella tai sovi palaveri suoraan Laurin kanssa kalenteriin

040 162 2733 – info@laurihuusko.fi

Lauri Huusko

WordPress asiantuntija
ja Graafinen suunnittelija

Puhelin

040 1622 733

Sähköposti

info@laurihuusko.fi