Graafinen suunnittelu
WordPress verkkosivut

WordPress lisäosat

Tämä artikkeli on sinulle jos haluat oppia mitä lisäosia sinun tulisi asentaa aina WordPress sivustollesi lisäksi opetan sinut asentamaan nämä lisäosat itse. Jos olet asiantuntija käyn läpi mielestäni tärkeimmät lisäosat

Lisäosat (englanniksi plugin, koodarisuomeksi plugari) ovat wordpressin tärkein “ominaisuus”. Oikeastaan voisi väittää että ilman lisäosia wordpress ei olisi mitään.

Mikä on WordPress lisäosa.

Lisäosat ovat web sivustosi jatke. Jos hosting oli tonttisi ja teema talosi pohjapiirrus niin lisäosat voivat olla uusi parketti, lisähuone, taivaskanava antetti tai jatkettu keittiö. Lisäosat eivät “periaatteessa” ole pakollisia jotta saat sivusi pystyyn. Kuitenkin ilman lisäosia elämä on aika askeettista ja tuskin pystyt tuottamaan sitä lisäarvoa vierailijoillesi mitä toivot.

Lisäosat ovat lähtökohtaisesti valmiita elementtejä sivuillesi jotka tekevät yleensä tietyn ennalta määritetyn tehtävän ilman että sinun tarvitsee itse koodata tai palkata koodaajaa. Parhaimmillaan lisäosat ovat ilmaisia ja saat asennettua sen alle minuutissa. Lisäosien avulla voit siis säästää tuntien jopa päivien työn.

Lisäosia on saatavilla laidasta laitaan pienistä tarpeista suuriin. Voit löytää lisäosan jolla voit muuttaa blogipostauksen otsikon väriä helposti tai lisäosan jolla rakennat kokonaisen verkkokaupan. Lisä osia on siis olemassa, kuvagalleriasta, bloggaamiseen, sähköpostilistan keräämisestä hakukoneoptimointiin. Pelkästään WordPress.org:n hakemistossa on yli 42 000 avoimen lähdekoodin WordPress-lisäosaa. Tämän lisäksi löydät maksullisia lisäosia erilaisista wordpress kaupoista tai kehittäjien omilta sivuilta.

Usein haasteena on oikeiden lisäosien löytäminen ylitarjonnan joukosta. Alla esitellyille lisäosille yhteistä on se, että ne ovat avointa lähdekoodia ja julkaistu WordPress.org:ssa. Suositut, usean henkilön toimesta kehitetyt avoimen lähdekoodin lisäosat ovat koodiltaan yleensä laadukkaimpia. Siksi niiden käyttö ja päivittäminen sujuu tavallisesti ilman ongelmia. Maksulliset lisäosat mainitsen selkeästi.

Pieni varoituksen sana ennen kuin lähdet asentelemaan mitä tahansa lisäosia WordPress-kotisivuillesi. Kaikki lisäosat eivät aina toimi keskenään, eivätkä varsinkaan jokaisen teeman kanssa. Ole siis aina varovainen asentaessasi uutta lisäosaa. Kun olet asentanut lisäosan niin testaa tekeekö se tehtävänsä.  

Kuinka valita juuri oikea lisäosa? 

Million viimeksi päivitetty ja onhan yhteensopiva WordPressin nykyisen version kanssa:
Kun valitset lisäosaa tai mietit sellaisen asentamista tarkista että milloin se on viimeksi päivitetty. Tämä kertoo sen että onko lisäosa ajan tasalla. Miksi tämä on tärkeää? suurin syy wordpressin toimimattomuuteen ja tietoturvaaukkoihin johtuu lisäosista.  WordPressiä itsessään kehitetään koko ajan niin on usein lisäosienkin kehityttävä mukana + päivitykset pitävät myös tietoturvan kunnossa. Jos viimeisimmästä päivityksestä on yli puolivuotta niin olisin varautunut. Tärkeää on siis katsoa onko kyseinen lisäosa myös yhteensopiva uusimman WordPress version kanssa. WordPress on niin fiksu että s itse ilmoittaa tämän tekstillä lisäosan vieressä kun olet päivittämässä tai asentamassa sellaista.

Kuinka monta latausta ali Active installs:
Tässä on hyvä tähdätä yli 100 000 aktiivikäyttäjän teemaan. Suurin syy on se että Lisäosa todellakin toimii kun sillä on paljon käyttäjiä ja näin ollen myös kehittäjällä on motiivia ylläpitää sitä. Toinen on se että löydät potentiaalisia muita käyttäjiä keskustelufoorumeilta ja FB ryhmistä jotka voivat auttaa sinua mahdollisissa Lisäosa kohtaisissa ongelmissa ja haasteissa.

Mitä lisäosa tekee
Mitä lisäosa todellisuudessa tekee. tämä voi olla hankala aloittajan ymmärtää. Ei kannatta asentaa mitään lisäosaa ymmärtämättä itse miksi se on tärkeää ja mitä koitat saada sillä aikaan. Kuten aiemmin sanottu osa lisäosista voi aiheuttaa ongelmia sivustolle jos ne on aktiivisena yhtä aikaa. Hyvä nyrkkisääntö on se että yksi lisäosa per tehtävä. Esimerkiksi käytä vain yhtä tietoturva lisäosaa kerrallaan. 

Premium Plugins eli maksulliset lisäosat
Usein ilmaisilla lisäosilla on olemassa myös maksullinen versio. Maksullisiin lisäosiin pätee samat säännöt kuin ilmaisiin. Usein kuitenkin Premium lisäosissa on paljon laajemmat mahdollisuudet ja ominaisuudet.  Tämän lisäksi lisäosissa on yleensä jotain erikois ominaisuuksia mitä et saa ilmaissa. (Huom tämä ei päde aina.) 

Tarkistuslista premium lisäosan hankintaan.

Tuki: Onko lisäosalla oma support. Tämä on tosi tärkeä. Jos maksat lisäosasta sinun tulisi saada asiakaspalvelua ja tukea teknisssä haasteissa ilmaiseksi. 

Documentaatio: Löytyyhän lisäosasta hyvin documentoidut ohjeet sen eri ominaisuuksista mistä voit oppia nopeasti kuinka teema toimii.

Kehitys: Kehittyyhän lisäosa ja päivitetäänkö sitä säännöllisesti. tästä voit myös kysyä foorumeilta ja tutkia teeman rakentajan sivuja 

Yhteisö: Löytyykö lisäosalta tai lisäosan kehittäjältä omia yhteisöjänsä esim FB ryhmiä? (kirjoita lisäosan tai kehittäjän nimi Facebookissa ) Yhteisö voi olla täysin korvaamaton. Voit esittää supportin kaltaisia kysymyksiä esim FB:ssä ja saat ilmaisia vinkkejä ja apua muilta käyttäjiltä.

Hinta: Lisäosissa hinnat vaihtelee suuremmin kuin premium teemojen. Hinnoittelumalleja on lukuisia: 

Yleisimmät lisäosien tyypit:

Tietoturva lisäosat. 

tietoturva on laajakäsite ja mikään lisäosa ei pelasta sinua jos teet tyhmiä ratkaisuja muissa asioissa. Väittäisin että tärkein järjestys tietoturvallesi on:

  1. Vahva käyttäjätunnus ja salasana
  2. Oikeanlaisen webhotellin ja hostingpalvelun valinta
  3. Pidä WordPress, Teema ja lisäosat päivitettynä.
  4. Tietoturva lisäosat.
Jos käytät jotain premium webhotellia voi tilanne olla että et edes tarvitse tietoturva lisäosia tai ne saattavat aiheittaa konflikteja palvelimesi kanssa koska webhotellisi on optimoitu jo turvalliseksi. Kysy tästä hostingiltasi. 

 

Kuitenkin muutama lisäosa mitä voit harkita on:



 

All in one tietoturva lisäosat:  Esimerkiksi Wordfence.

Wordfence suojaa sivustoasi monella tapaa, kuten palomuurilla, se skannaa sivustosi säännöllisesti haittaohjelmilta. Se blokkaa mm bottien kirjautumis yritykset. Lisäksi se ohjeistaa sinua tekemään parempia tietoturva valintoja ns pisteyttämällä nykyisen tietoturvasi tason. 

 

 

Toinen mitä suosittelen on Cleff. 

Cleff on “kaksivaihe tunnistautumis lisäosa”. Tämä tarkoittaa sitä että sinä et enää kirjoita salasanaa vaan kirjaudut sisään älypuhelimellasi. Cleff luo kirjautumisen aikana viivakoodin jonka skannaat puhelimellasi. Cleffillä voit poistaa ns tavallisen kirjautumisen kokonaan eli kukaan ei pääse sivustollesi ellei heillä ole pääsyä puhelimeesi. 

 

 

SecuPress

Tämä tietoturva lisäosa on uusi löytö minulle. SecuPress tarjoaa erinomaisen sivuston scannaus työkalun jolla voit helposti mitata sivustosi tietoturvan tasoa. Perus ominaisuudet ovat ilmaisia mutta erikoisiempia ominaisuuksia saat käyttöösi maksamalla.

Hakukoneoptimointi lisäosat

Hakukone tai kansankielellä SEO-plugareiden avulla voit optimoida sivustoasi Googlea ja hakukoneoptimointia varten. Lisäosa ei tee hakukoneoptimointia puolestasi automaatisesti mutta se auttaa asettavaan avainsanoja ja kirjoittamaan parempia otsikoita. Ehkä tärkein juttu on se että voit vaikuttaa siihen miten hakukoneet tai sosiaalisen median kanavat näkevät sivustosi yksittäiset sivut. Voit siis kirjoittaa tarkalleen haluamasi kuvauksen ja lisätä haluamasi kuvan. Ilman lisäosaa Google ja Sosiaaliset medioiden kanavien joutuvat itse päättelemään millainen on sivustosi sisältö ja usein käy niin että pitkän myyntisivusi aloitus teksti ei ole tarpeeksi napakka tai selkeä Googlen lyhyeen kuvauskenttään. Välillä myös some jaossa sivusi saattaa koittaa työntää esille kuvan mitä et halua käyttää.
 
 
Yoast SEO on kenties suosituin SEO lisäosa tällähetkellä.
 

Myös toinen todella hyvä lisäosa SEO optimointiin on All in One SEO Pack

Varmuuskopiointi

 
Varmuuskopiointi on niitä asioita joka tulee klassisesti mieleen vasta sitten kun joku on mennyt jo pieleen. Varmuuskopiointi tekee nimensä mukaisesti varmuuskopion sivustostasi. Lisäosasta ei kuitenkaan ole hyötyä jos käytät sitä liian harvoin. Siksi on tärkeää ajastaa lisäosa tekemään varmuuskopio puolestasi. Voit päättää kuinka usein tämä tapahtuu, esimerkiksi päivittäin ja useimmissa voit valita mitä kaikkea tietoa varmuus kopioidaan.

Yleisesti ottaen sinun Webhotellisi tekee myös varmuuskopion päivittäin. Varmista tämä kuitenkin hostingyhtiöltäsi. Kuitenkin sinun on järkevää tehdä varmuuskopiointi myös itse. Omat varmuuskopiot mahdollistavat helpot ja nopeat tiedostojen palautukset jos joku menee pieleen tai jos sinun tulee vaihtaa hosting yhtiötä. Joskus nimittäin Hostingyhtiösi joutuu syystä tai toisesta tietomurron kohteeksi tai heidän palvelimille tulee vikaa tuolloin et välttämättä saakkaan palautettua sivustoasi. Lisäksi et välttämättä pääse itse tekemään palautusta joten saatat joutua elämään hosting yhtiön aikataulun mukaan ja he saattava ottaa tästä työstä sinulta lisämaksua.


Hyvä varmuuskopiointi lisäosa on WP Time Capsule

Sivuston nopeutus

 
Sivuston nopeutus lisäosat nimensä mukaisesti nopeuttavat WordPress sivustosi toimivuutta. Ne yhdistelevät liian pitkiä koodinpätkiä ja poistivat turhat välimuistit. Osa myös pakkaa sivustosi kuvia nopeammaksi. Yleisin termi tälläisille lisäosille on Cache plugins. Huonolla suomella (Välimuisti lisäosa).   
 

Yhteydenotto

Yhteydenotto lomake lisäosat. Näillä lisäosilla voit suunnitella yksinkertaisia tai monimutkaisia lomakkeita ja upottaa ne sivuillesi. Yksinkertaisin keino tehdä kauppaa WordPressilla on yhteydenotto lomake. Myyntisivusi lopussa on lomake joka näyttää tilauslomakkeelta jossa pyydät asiakkaan laskutustiedot. Kun saat tilauksen teet laskun ja toimitat sen asiakkaallesi.
Pitkässä juoksussa voi olla järkevää rakentaa verkkokauppa tai muu automatisoitu palvelu mutta aivan aluksi voit testata todella helposti tuotettasi ilman että rakennat monimutkaisempia järjestelmiä.
Contact form 7
Caldera forms

Sosiaalisen median jako

Tämän lisäosan avulla sivustosi vierailijat voivat helposti jakaa sivustosi sisältöä sosiaalisiin medioihin.
WP Social Sharing (Ilmainen)
Monarch (Maksullinen)

Kommentointi

FB comments voit korvata WordPressin oman kommentointi järjestelmän niin että sivustosi vierailijat jättävät kommentit FB- profiilillansa. Tämä on hyvä tapa koska silloin vierailijat joutuvat kommentoimaan omalla naamallansa tämä yleisesti lisää kommenttien ”laatua”.

Huoltotila

Huoltotila lisäosa laittaa sivustosi piiloon siksi aikaa kun työstät sitä valmiiksi. Tämän lisäksi voit suunnitella usein väliaikaisen sivun minkä sivusi vierailijat näkevät kun sivustosi on piilossa.

Sähköposti Konversio plugin

Tälläiset lisäosat helpottavat sinua muuttamaan sivustosi vierailijat liideiksi tekemällä sähköpostiosoitteiden keräämisestä helppoa. Tälläinen lisäosa yleensä yhdistää WordPress sivustosi johonkin sähköpostimarkkinointi järjestelmään kuten Mailchimp tai ActiveCampaign.

Lähes kaikilla sähköpostimarkkinointi ohjelmilla on myös omat lisäosat.

WP Subscribe

Bloom maksulinen

Uudelleen ohjaus

Tämän lisäosan avulla pystyt ohjaamaan kävijät oikeaan osoitteeseen. Jos olet esimerkiksi poistanut sisällön osoitteesta jotta vanhojen linkkien kautta tulevat vierailijat päätyvät oikeaan paikkaan. 

Google analytiikka

Nämä lisäosat asentavat Googlen seurannan sivustollesi ilman koodausta. Jotta voit käyttää Googlen palveluita sinulla pitää olla Google tili eli Gmail sähköposti.

Sivuston rakentaja (Page builder)

 
Sivustojen rakentaminen valmiiden pohjjien päälle on huomattavasti nopeampaa hyvällä sivustonrakentajalla. Ammattilaiset puhuvat Frameworkeista. Ne ovat eräänlaisia Lego rakennussarja palikoita joilla voit rakentaa satoja erilaisia variaatioita helposti. Sivuston rakentaja mahdollistaa elementtien liikuttelua yleensä helposti paikasta toiseen ns Drag and drob tyylillä.

Divi builder (Maksullinen)

Verkkokauppa

Voit asentaa verkkokaupan jossa voit myydä tuotteita tai palveluitasi sivuillasi suoraan. WordPresille on rakennettu useita eri verkkokauppa lisäosia mutta yleisin on Woocommerce. Suomen markkinoille usein Woocommerce on ainoa vaihtoehto koska se on ainoa lisäosa jolle saa helposti suomalaiset maksutavat. Soitin viimevuonna (2016) läpi kolmelle tärkeimmälle verkkomaksu välittäjälle suomessa: Klarna, Paytrtail ja Chekout Finland. Kaikilta tuli sama viesti: Woocommerce oli ainoa WordPress lisäosa johon kyseiset maksutavat olivat rakentaneet oman lisäosansa. Tämä ei tarkoita sitä että Woocommerce olisi välttämättä ainoa vaihtoehto mutta väittäisin että se on varmin, dokumentoiduin ja helpoin tapa aloittaa verkkokauppa WordPressillä.
Valmennus alusta
Woocommercen avulla voit myös rakentaa valmennus alustan. Tämä mahdollistaa verkkokurssin ostamisen ja suojattuun aineiston pääsyn heti oston jälkeen. Sivustosi muuttuu koulutus alustaksi jonne asiakkaasi voivat kirjautua milloin haluavat. Järjestelmä lähettää tarvittavat tunnukset ja huolehtii salasanojen uusimisesta puolestasi.
Puuttuuko listasta jotain?
Aion päivittää lisäosa listaa kun törmään toimiviin “yleispäteviin” jatkossa. Tässä listauksessa ei todellakaan ole kaikki lisäosat mitä käytän vaan ne tärkeimmät mitä suosittelen asentamaan miltei aina.

Jaa tämä artikkeli

9 vastausta

    1. Kiitos Jukka kommentista. Pitää päivittää artikkelia kun omat suosikit päivittyy 🙂 Olisiko sinulla lisättäviä tuohon listaan?

  1. Onko olemassa sellaista lisäosaa, jolla WP-sivuston selaileminen voitaisiin rajoittaa esim. 3-5 sivun katseluun? Sen jälkeen tulisi ikkuna, jossa pyydettäisiin käyttäjätunnusta ja salasanaa.

    Tämä siis siksi, ettei sivustoa tarvitsisi sulkea kokonaan näkyvistä vaan henkilöt joilla on tunnukset pääsisivät näkemään enemmän. Kyseessä on siis yhdistys, ja näin saataisiin yhdistyksen jäsenille lisäpalvelua vs. tavallinen selailija.

    Olen yrittänyt etsiä tällaista lisäosaa, toistaiseksi onnistumatta. Kun ei oikein tiedä millä nimellä sitä edes hakisi. Kiitos mahdollisista neuvoista, joilla kuuden vuoden mittainen ongelma ratkeaisi!

    1. Hei on olemassa!

      Esimerkiksi Woocommerce Membershib. Se oikeastaan toimii niin että voit ennalta määrittää mitkä sisällöt ovat piilossa. Nämä sisällöt voivat olla mitä tahansa normaaleita WordPress sisältöjä kuten sivuja tai blogi artikkeleita. Voit määrittää katselu oikeudet joko manuaalisesti tai esim tietyn maksun taakse.

  2. Mitä kauppapaikka pluginia suosittelisit myöhemmin ajastetun laskun lähettämiseen? Tarve on laskuttaa palvelua alkuun 1/3 osa heti ja 2/3 sovitun ajan kuluttua. Maili + PDF-lasku riittää, mutta millä pluginilla tämän saisi automatisoitua joko Woocommercen tai muun pluginin avulla?

  3. Mielenkiintoinen artikkeli! Moni näistä lisäosista onkin jo käytössä, mutta (liian) pitkään olen pohtinut, mikä olisi fiksuin tapa a) kerätä sähköpostilistaa ja b) markkinoida listaa blogissa niin, että voisi esimerkiksi jakaa ilmaisen oppaan tai muun hyödyllisen sisällön tilaajalle. Molempien a:n ja b:n aikaansaamiseen taitaa tarvita kaksi erillistä liitännäistä? Olen lisäksi pohtinut, että kuinka helposti listan voi siirtää, jos vaihtaakin liitännäisestä toiseen?

  4. Kiitos näistä postauksistasi! Onko olemassa sellaista lisäosaa, joka vie julkaistun tekstin mobiilissa vasemmalle? Minulla on ongelma eli kun kirjoitan tekstiä, se näkyy hyvin ja kun julkaisen tekstin, se nälyy tietokoneella hyvin, mutta puhelimella katsottuna teksti on tasattu molempiin laitoihin eli sanojen väliin jää liian pitkiä hyppyjä ja tekstiä on hankala lukea. Osaatko sanoa miten tämän voisi korjata?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Viimeisimmät artikkelit

Olen 37-vuotias WordPress asiantuntija ja Graafinen suunnittelija.

Tämän blogin tarkoitus on jakaa vinkkejä ja ohjeita WordPressin käyttöön.

Intohimonani suunnitella myyviä verkkosivuja joita on helppo ylläpitää myös itse.

Uutiskirje

Liity listalle niin kerron aina kun uusi kirjoitus on julkaistu.

Uusimmat artikkelit

Wordpress
Lauri

Miksi WordPress on suosittu alusta vuonna 2024?

WordPress jatkaa vahvaa suosiotaan vuonna 2024, ja sen merkitys verkkosivustojen rakentamisessa ja ylläpidossa kasvaa entisestään. Tämä avoimen lähdekoodin alusta on vakiinnuttanut asemansa yhtenä maailman käytetyimmistä

— Lue artikkeli

Kiinnostaako
yhteistyö?

Ota yhteyttä puhelimella tai sovi palaveri suoraan Laurin kanssa kalenteriin

040 162 2733 – info@laurihuusko.fi

Lauri Huusko

WordPress asiantuntija
ja Graafinen suunnittelija

Puhelin

040 1622 733

Sähköposti

info@laurihuusko.fi